Cph:Dox 2018
18. mar. 2018
Eating Animals
Filmatiseringen af Jonathan Safran Foer s anerkendte bog Eating Animals indeholder forstemmende billeder af behandlingen af dyr i den amerikanske fødevareindustri. Foto | Big Star Pictures

Eating Animals

Filmatisering af berømt bog giver grufuld indsigt i den amerikanske fødevareindustri, hvor dyr bliver mishandlet for, at vi kan forbruge i supermarkederne.

Af Anders Højberg Kamp

Grise står på række mellem hver deres gitter. Kyllinger ligger fortumlet i bure. Opfedede kalkuner står på ryggen af hinanden i et lille jernbur. Køer står fikseret i hver deres bås. Ingen ser sollys. 

Der er barske fotografier i Eating Animals, som er filmatiseringen af Jonathan Safran Foers anerkendte bog af samme navn. I bogen reflekterer Foers over, hvad vi kan være bekendt at spise. Og det er ikke tremmegrise. 

Filmen begynder med fakta om landbrugets udvikling fra at være familieejet til at være ejet af koncerner. 

99 procent af det kød, amerikanerne spiser, kommer fra intensivt, industrielt landbrug. Hundreder af millioner af dyr står indespærret på så små arealer som muligt. Alt sammen for producere flest mulige lig til så få penge som muligt. 

Kameraet flyver langs det amerikanske landskab. Gennem marker og gårde. Meget symbolsk ligner mejetærskerne på afstand tanks. Filmen er fuld af krudt. 

Vi ser et flot fotograferet naturområde med store floder, hvor der engang var fiskeproduktion. I dag er det stendødt. 

I fugleperspektiv ser vi floderne og det omkringliggende landskab. Med store grisefarme. Mere end 100 faktisk. Med 10.000 grise i hver. Som udskider gylle, der ender i floden, hvor al liv som følge deraf forsvinder. 

Kuriøst nok medvirker Nathalie Portman som fortæller og er desuden producer i samarbejde med Jonathan Safran Foer og instruktør Christopher Dillon Quinn. 

Den prisvindende dokumentarist, der står bag flygtningehistorien God Grew Tired of Us, fortolker bogen klogt. Her er ingen hidsige vegansk-indignerede attituder med hjemmefiflede tal, som den velkendte Cowspiracy om koproduktionens klimabelastning er blevet kritiseret for. 

I stedet får vi serveret mindre utrolige fakta og en række sager. 

Filmen slår et slag for alternativer til tremmegrise. Vi møder landmænd af den gamle skole, hvor dyrene går frit. Fra dengang før 1970’erne, da små familielandbrug var normalen. 

”Folk tror, kalkuner er dumme. Det har at gøre med, at vi har taget dem væk fra naturen og ind i bygninger. Når de bare står dér, udvikler de ikke deres intelligens,” siger han under en optagelse fra sin gård, hvor en kalkun har fundet op i et træ. 

Men snart er vi inde i et moderne landbrug med en stor stald, hvor opfedede kalkuner er så korrumperede, at de end ikke kan dyrke sex. Designet til at leve et par måneder. 

Dyremishandlingen er naturligvis et resultatet af vores forbrug i supermarkederne, men i dokumentaren får storindustrien skylden. Industriens gemmer på en hemmelighed inde i bygningerne. 

Vi får historien om, hvordan metoder blev udviklet, så eksempelvis 250.000 kyllinger kunne stimles sammen og overleve. Det skyldes blandt andet kemi, der gør både mennesker og dyr syge. 

Hvordan skulle folk kende til realiteterne? Det er naturligvis strengt ulovligt for medarbejdere at videregive industrielle oplysninger. Og fotografere angste dyr, syge dyr, mishandlede dyr. 

En whistleblower er med. 

Han afslørede til New York Times, at små lam bliver sat ud i det fri for at teste deres evne til at overleve uden hyrder og stalde. De dør af sult og bid fra vilde dyr. Som følge af artiklen fik han besøg af FBI. 

På grund af nye love ville filmholdet kunne blive sendt i fængsel for at filme dyrenes forhold i dag, står der i filmens rulletekster. 

Heldigvis giver fokus på de økologiske landmænd håb. Man kan kritisere Eating Animals for at være romantisk omkring ”de gode gamle dage”. Det moderne forbrugersamfund giver rigdom og muligheder til flere og flere mennesker. 

Uanset gammelromantik er det nødvendigt at dokumentere de alvorlige udfordringer, menneskeheden står overfor. En af dem er den destruktive produktion af dyr, der belaster klimaet og mishandler dyr. I 2014 viste DR Det store svinerige om konsekvenser af Danmarks griseproduktion med 30 millioner grise. Og Ekko udgav i 2015 aktivistdokumentaren Pels om forholdene i mink- og rævefarme. 

Afsløringer som disse og Eating animals skal vi have flere af!

Titel:
Eating Animals

Land:
USA, Kina, Tyskland, Indien, Storbritannien

År:
2017

Instruktør:
Christopher Dillon Quinn

Medvirkende:
Natalie Portman

Spilletid:
94 minutter

Premiere:
15. marts på Cph:Dox

Fra samme skribent

Biografanmeldelse
27. nov. 2025
Nürnberg

Nürnberg

Streaminganmeldelse
10. mar. 2021
Zappa

Zappa

Boganmeldelse
16. okt. 2020
Casper

Casper

Nyhed
11. dec. 2025
Jes Dorph og Jens Gaardboe angriber TV 2

Jes Dorph og Jens Gaardboe angriber TV 2

Nyhed
10. dec. 2025
TV 2 beklager, men står fast på fyring

TV 2 beklager, men står fast på fyring

Nyhed
09. dec. 2025
Apple Tree Productions lukker

Apple Tree Productions lukker

Miss Austen
Serieanmeldelse
11. dec. 2025

Miss Austen

Long Story Short
Serieanmeldelse
10. dec. 2025

Long Story Short

Mira
Biografanmeldelse
10. dec. 2025

Mira

Mand op
Biografanmeldelse
10. dec. 2025

Mand op

Mest læste

Jes Dorph og Jens Gaardboe angriber TV 2
Nyhed
11. dec. 2025

Jes Dorph og Jens Gaardboe angriber TV 2

Hans film var for grufuld for BBC
Nekrolog
08. dec. 2025

Hans film var for grufuld for BBC

Ekko
Magasin · oktober 2025

Ekko#99

På forsiden af det nye Ekko slår Sofie Gråbøl ud med en symbolsk knytnæve – 25 år efter Blinkende lygter. Hun har kun ros til overs for Anders Thomas Jensen, men ser med langt mindre begejstring på de krav, der blev stillet til unge kvindelige skuespillere i 1980’erne og 90’erne. ”Det var som en parasit, jeg havde. Uanset hvilken rolle jeg fik i de første mange år af karrieren, var der nøgenscener,” fortæller hun og beskriver en grænseoverskridende oplevelse fra Nattevagten